Kompressionsstrumpor som hjälp vid lymfödem

Svullnader vid anklarna eller kring armbågen kan vara tecken på att du har fått ett lymfödem. Det är inte ovanligt att du känner hur det spänner i den drabbade kroppsdelen och du kan även se hur kläder och smycken lämnar märken på huden. I dag är den vanligaste behandlingen vid lymfödem kompression.

Lymfödem betyder att en kroppsdel svullnar upp i samband med att lymfvätska samlas i området. Allra vanligast är det att lymfödem drabbar armar och ben. En del människor föds med lymfödem medan andra får det efter att exempelvis lymfkörtlarna har opererats eller skadats. Om lymfödem uppmärksammas i ett väldigt tidigt skede är det möjligt att bota helt – vanligast är dock att drabbade personer får leva med tillståndet. Men det finns behandlingar som lindrar och minskar svullnaden. I samband med att lymfödemet växer minskar också rörligheten och energin i den drabbade kroppsdelen. Det kan leda till värk, hudbesvär och ibland infektioner.

Lindra lymfödemet med en kompressionsstrumpa

kompressionstrumpaI dag behandlas lymfödem främst med hjälp av kompression. Behandlingen går då ut på att vävnaderna kring kroppsdelen med lymfödemet pressas ihop med kompressionsstrumpor. En diplomerad lymfterapeut kan hjälpa till att välja ut rätt kompressionsstrumpa med graderat tryck för olika sorters ödem. Det finns kompressionsstrumpor i flera klasser beroende på hur utvecklat lymfödem du har och en läkare eller lymfterapeut kan avgöra vilken sort du är i behov av.

  • Klass A: Lätt svullna ben och lindriga ödem som lägger sig efter en stunds vila.
  • Klass I lätt: Något svullna ben, lättare åderbråck och ödem som lägger sig efter en natt.
  • Klass I kraftig: Åderbråck med ödem, en känsla av tyngd i benen, lätt artros, ödem som lägger sig efter en natt.
  • Klass II: Du har genomgått en dopplerundersökning, ödem som inte längre försvinner, lipödem och lättare lymfödem.
  • Klass III: Diagnosen lymfödem är bestämd av en läkare.
  • Klass IV: Diagnosen lymfödem är bestämd av en läkare – kompressionsstrumpa klass III räcker inte för att lindra svullnaden.

Tips: Apotea säljer bra kompressionsstrumpor. Kolla om det finns några aktuella rabattkoder hos Kampanjjakten om du vill komma undan billigt.

Fler hjälpmedel vid lymfödem

Det finns olika grader av lymfödem och för en del kan det bli aktuellt med speciella bandage för att öka kompressionstrycket ytterligare. Ibland är kompressionsstrumpor inte tillräckligt. I dag erbjuds också massage anpassat för att lindra lymfödem. Dessutom finns det särskilda pumpmaskiner. Går du igenom dessa behandlingar utöver användandet av kompressionsstrumpor kan det bli aktuellt och till och med nödvändigt att operera ödemet om läget inte förbättras.

Träning kan också hjälpa till för att behandla olika sorters lymfödem. Slutligen är det väldigt viktigt att smörja in huden kring ödemet regelbundet.

Dela denna sida:
  •  
  •  
  •  
  •