Äta rätt

Ditt lymfatiska system och dina lymfkörtlar fyller en mycket viktig funktion i din kropp. Lymfsystemet fångar upp lymfvätska som har läckt ut ut dina blodkärl till den omkringliggande vävnaden och dränerar den tillbaka till blodkärlen. Dina lymfkörtlar fyller också en viktigt funktion för att rena ditt blod. Ett friskt lymfsystem är en mycket viktig del av ditt immunförsvar och ett försvagat lymfsystem ökar dramatiskt risken för sjukdomar.

Det finns en lång rad olika faktorer som kan orsaka ett försvagat lymfsystem men en av de vanligaste orsakerna till ett försvagat lymfsystem är en dålig diet. En för lymfsystemet dålig diet är en diet som får lymfkanalerna att täppas igen, lymfkörtlarna att svullna och överlag försvagar lymfsystemets förmåga att dränera bort lymfvätska. Detta kan vid sidan av ett försvagat immunsystem även leda till kronisk lågintensiv smärta samt en rad andra hälsoproblem såsom smärta i öronen och förvärrad astma.

En gynnsam diet

äta rätt
Genom att äta rätt kan man minska besvären

Om du har problem med lymfkörtlarna och det lymfatiska systemet så är det relativt troligt att du kan minska dina symptom genom att äta en bättre & mer nyttig diet. Du skall dock aldrig försöka behandla dina problem enbart genom att ändra din diet utan att först besöka en doktor för att se om du lider av någon mer allvarlig åkomma. Om du har en mer allvarlig åkomma och försöker bota dina symptom enbart genom en bättre diet så kan det underliggande problemet förvärras fram till dess att du besöker en läkare och får problemet diagnostiserat. En bra diet är alltid gynnsam men det är inte alltid nog för att bota alla problem.

Lymfsystemet gynnas av en allmänt hälsosam diet som innehåller mycket vitaminer och mineraler. Försök att äta en diet som innehåller mycket grönsaker och bär. Försök att undvika att få i dig alltför mycket fet. Det finns vissa råvaror som du alltid skall försöka undvika om du har problem med det lymfatiska systemet. Du kan läsa mer om dessa längre ner i denna artikel.

matkasse
En nyttig matkasse är ett bra alternativ.

Om du känner att du inte vet hur man äter nyttigt så kan ett bra alternativ vara att börja prenumerera på en nyttig matkasse. En nyttig matkasse är en kasse råvaror som levereras till din dörr en gång i veckan och som innehåller recept för att tillaga råvarorna i kassen. Det är ett enkelt sätt att skapa nya vanor genom att låta någon annan bestämma vad man äter under en period. Att prenumerera på en nyttig matkasse är bara marginellt dyrare än att köpa sina råvaror i butiken. Du kan läsa mer om nyttiga matkassar här.

Det är mycket viktigt att du håller dig hydrerad för att det lymfatiska systemet skall fungera som det skall. Lymfvätskan kan bli mer trögflytande om du blir uttorkad och det försvårar för systemet att göra dess arbete.


Annons:
jämför matkort på alltomkreditkort.se

Vilken mat skall jag undvika?

Det finns som tidigare nämnt vissa råvaror som du alltid skall undvika om du har problem med dina lymfkörtlar eller det lymfatiska systemet. De viktigaste av dessa råvaror är mjölk, grädda och ost. I princip alla mjölkprodukter. Mjölkprodukter kan täppa igen lymfkanalerna och göra det svårare för dessa att göra sitt jobb. Detta beror på att mjölk förenklat kan beskrivas som koncentrerad lymfvätska. En kos juver (och ett mänskligt bröst) består till stor del av lymfatisk vävnad som koncentrerar lymfvätska till en vätska som är lämplig näring för en bebis. När du dricker mjölk så dricker du med andra ord koncentrerad lymfvätska och det är inte konstigt att detta kan överbelasta och täppa igen lymfkanalerna. Detta är sant för alla typer av mjölk. Inte bara komjölk.

Mjölkallergi är globalt sett en av de absolut vanligaste orsakerna till problem med lymfkörtlarna. Andra vanliga symptom på mjölkallergi inkluderar andningsproblem, ont i halsen, ont i öronen och halsfluss.

De flesta svenskar tål mjölk mycket bättre än de flesta andra nationaliteter. Detta beror på att vi behåller förmågan att bryta ner laktos ända upp i vuxen ålder. Relativt få svenskar lider av laktosallergi. Detta innebär dock inte att intagandet av mjölk inte kan påverka och täppa igen det lymfatiska systemet. Detta är två skilda saker som bara delvis överlappar varandra. Det är därför alltid bästa att undvika mjölkprodukter under ett par månader för att se om detta hjälper mot din problem.

En annan råvara som ofta kan orsaka problem och som man bör undvika om man har problem med det lymfatiska systemet är vete. Vete kan orsaka inflammationer i lymfkörtlarna och andra vävnader. Vissa människor kan äta stora mängder vete utan några skadliga effekter. Andra får negativa effekter även vid ett relativt lågt intag. Vi rekommenderar därför att du avstår från veta under en period och ser hur detta påverkar din hälsa. Om du inte märker någon skillnad kan du återgå till att äta vete. Om du såsom många andra känner dig friskare när du begränsar ditt vete intag så bör du fortsätta göra det.

Du skall även undvika andra råvaror som du märker att din kropp svarar negativt på.

Kosttillskott

Det finns en lång rad örter och kosttillskott som sägs kunna ha en positiv effekt på det lymfatiska systemet. I de flesta fall saknas vetenskapliga bevis på att så verkligen är fallet. Det finns många människor som är villiga att svära på hur effektiva dessa tillskott är medan det finns många andra som inte märker någon skillnad alls. Det är svårt att veta vad som är placebo effekt och vad som är att tillskotten påverkar olika individer olika. Vad vi kan säga är att du inte skall behöva några tillskott om du håller en god diet med mycket grönsaker och bär. Detta ger kroppen allt den behöver för att vara frisk.

Om du trots detta vill pröva kosttillskott för att se om de fungerar för dig så har jag listat ett antal tillskott som sägs ha en positiv effekt på det lymfatiska systemet här nedan. Tillskott och örter som sägs vara nyttigt för de lymfatiska systemet inkluderar Vitlöksextrakt (eller vitlök), Verbascum (kungsljus), lobelia, echinacea, Ceanothus, Snärjmåra, matbanan och ringblomma.

Dela denna sida:
  • 19
  •  
  •  
  •